Acupunctura si electronica-partea a doua

Indiferent de considerentele teoretice referitoare la semnificatia proprietatilor electrice ale punctelor de acupunctura, in prezent, in multe tari, inclusiv in tara noastra, au fost construite numeroase dispozitiv cu performante deosebite. Ele pot fi de ajutor celor care, practicand de putina vreme acupunctura, intampina dificultati in localizarea precisa a punctelor.

     Un al doilea domeniu in care electronica s-a dovedit de mare ajutor a fost acela al folosirii curentuiui electric ca stimul al punctelor de acupunctura, fie direct (electropunctura), fie indirect, prin intermediul ace acupunctura introduse in punctele active (elect roactipunctura).

     Ideea folosirii in terapeutica a curentuiui electric o regasim inca din antichitate. Scribonius Largus (anul 43 e.n.), apoi Galen (130—200 t n.) mentioneaza aplicarea pestilor electrici pe zonele dureroase ale corpului, ca remediu al unor cefalei rebele sau a acceselor deguta.                                                                                                                                   O tratare amanuntita a problemei poate fi gasita in lucrarea recent publicata„Electroacupunctura, in care sunt expuse bazele teoretice si practice ale acestei modalitati de stimulare. Metoda a reprezentat un progres in domeniul analgeziei prin ace acupunctura, care a starnit un extraordinar interes, mai ales in Statele Unite ale Americii, tara in care pana in 1974 era considerata drept o relicva ciudata a unei medicini stravechi, careia nu-i poti acorda in nici un caz un statut stiintific.

Demn de consemnat este faptul ca primele interventii chirurgicale practicate in afara granitelor Chinei, la care s-a folosit analgezia acupuncturala au fost prac­ticata de prof. N.N. Gheorghiu si Cr. Dragomirescu (1971), tehnica fiind preluata si imbunatatita la Clinica de anestezie a Spitalului „Fundeni“ de prof. G. Litarczek, care a dobandit o experienta remarcabila in asocierea metodelor clasice de analgezie cu metoda electroacupuncturala. Printre altele, aplicarea concomitenta a doua trenuri de unde cu frecvente diferite pe doua circuite electrice diferite s-a dovedit a fi elementul esential pentru prevenirea fenomenului de obisnuinta inregistrat la un stimul constant, folosit de regula in tehnica obisnuita.

      Dezvoltarea extraordinara a industriei electronice medicale a pus la indemana practicienilor o gamd larga de electrostimulatoare ce pot fi utilizate atat in tratamentul afectiunilor cronice, cat, mai ales, in electroanalgezia acupuncturala. In tara noastra au fost brevetate mai multe zeci de asemenea aparate, unele intrate deja in fabricatia de serie.

Judecand in mod critic valoarea reala a electroacupuncturii, accentuam ca perimetrul sau de aplicare este mult mai limitat decat cel al acupuncturii clasice cu ace acupunctura, care ramane suverana in peste 90% din cazurile ce reprezinta patologia obisnuita a unui cabinet de acupunctura. Utilizarea ei fara o indicatie precisa, si mai ales fara cunoasterea regulilor ei de aplicare, nu poate duce decat la rezultate incerte si, mai grav, la aparitia unor efecte secundare nedorite.

     Un interes deosebit l-a suscitat comunicarea facuta independent de doua grupuri de cercetatori (Raibulet T., la Herculane si Bigu V., la Galati), in ceea ce priveste posibilitatea de a se vizualiza un segment de meridian prin injectarea in punctele de acupunctura a unui izotop.

     Tinand seama de faptul ca tehnica nu are o foarte buna reproductibilitate, precum si de acela ca migrarea trasorului se face totdeauna centripet (chiar si  pe meridianele centrifuge), ne mentinem o atitudine circumspecta in interpretarea acestor date. Intrucat cu ajutorul datelor de electrofiziologie mentionate s-a putut demonstra conductibilitatea electrica crescuta a tesuturilor de-a lungul traiectului meridianelor, migrarea preferentiala a unei substante radioactive pe aceste cai pare explicabila. Nu poate fi exclusa nici migrarea trasorului de-a lungul cailor limfatice ascendente.

     O tehnica electronica utilizata in scop diagnostic, care suscita inca discutii (desi este cunoscuta sub numele de efectul Kirlian de mai bine de 50 de ani), este electronografia. Imaginea fotografica a extremitatilor sau, mai rar, a altui segment al corpului, obtinuta cu aju­torul unui curent de inalta frecventa, pare a sugera uneori o modificare a coronei localizata la nivelul posibilului amplasament al unui meridian de acupunctura. Deoarece imagini asemanatoare pot fi obtinute si pe maini false (de lemn, de exemplu), iar reproductibilitatea nu este suficient de buna electronografia constituie in prezent un domeniu interesant de cercetare, de la care se asteapta rezultate mai precise.

Patrunderea electronicii in acupunctura trebuie considerata totusi un progres real, in special domeniul cercetarii stiintifice. Dezvoltarea tehnologiei necesare localizarii punctelor si precizarii diagnosticului trebuie privite cu oarecare circumspectie, intrucat cel care exagereaza cu utilizarea lor risca atrofierea simtului clinic atat de necesar in diagnosticul traditional. Sa nu uitam ca cel mai de seama avantaj al acupuncturii consta tocmai in independenta sa fata de tehnologie folosind ace acupunctura, actul terapeutic acupunctic in sine fiind de o simplitate fara egal in medicina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *